23rd March, 2019

Tempat: Sri Mutiara

Kehadiran: 16/16

Guru Penasihat: Cikgu Lee Bee Suan dan Cikgu Ong Bee Lay

本校的中三至中五的同龄辅导员参与此次的领袖营。全体同龄辅导员在学校集合,于7时乘搭校巴出发。所有的参赛者被分为3大组——登山组、探索组及设计组。每组所进行的活动都不同。在活动中,所有的参赛者都必须以国语与英语沟通。

PRS Tingatan 3 hingga Tingkatan 5 SMJK Perempuan China Pulau Pinang telah menghadiri kem ini. Semua PRS berkumpul di sekolah dan bertolak pada pukul 7 pagi. Semua PRS dibahagi kepada 3 kumpulan, iaitu Kumpulan Naik Bukit,Kumpulan ‘Explore’ dan Kumpulan Reka Bentuk.Aktiviti yang dijalankan oleh setiap kumpulan adalah berbeza. Semua peserta digalakkan menggunakan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris dalam komunikasi.

全体照。

登山组 Kumpulan Naik Bukit

登山组将分成数小组,并一同上山进行活动。组员们需要从大自然中寻找材料以用来生火。除此,组员们也得利用大自然的资源和有限的报纸为其中一位组员设计衣服。

Kumpulan Naik Bukit telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil. Semua ahli kumpulan menjalankan aktiviti di bukit. Semua ahli kumpulan harus mencari bahan yang boleh digunakan untuk menghidupkan api di bukit. Selain itu, semua kumpulan kecil juga harus mereka pakaian kepada salah satu orang ahli kumpulan dengan bahan yang diperoleh dari alam semula jadi dan surat khabar yang terhad.

同龄辅导员与其登山组组员的合照。

探索组 Kumpulan “Explore”

探索组分成了数小组。每组约16位组员。探索组将在礼堂进行活动。每组需要用有限的资源如纸盘及吸管建小筏,然后派两名组员测试小筏可否浮在水面上。除此,探索组也将进行“两人三脚”踢球比赛。

Kumpulan “Explore” telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil. Terdapat sebanyak 16 orang ahli kumpulan di setiap kumpulan. Kumpulan “Explore” menjalankan aktiviti di dalam dewan. Setiap kumpulan haruslah membina rakit dengan bahan yang terhad seperti pinggan kertas dan straw. Selapas itu, 2 orang ahli kumpulan harus meletakkan rakit di atas air untuk menguji sama ada rakit itu boleh terapung di air atau tidak. Selain itu, semua kumpulan juga menjalankan satu pertandingan menyepak bola dengan “tiga kaki”.

设计组 Kumpulan Reka Cipta

设计组将分成数小组。每组需要利用各自学校所带来的塑料瓶建造模型。除此,每组也需利用有限的瓶盖制成一幅图画。

Kumpulan Reka Cipta dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil. Setiap kumpulan harus mereka model dengan botal plstik yang dibawa oleh sekolah sendiri. Selain itu, setiap kumpulan juga perlu menghasilkan satu lukisan dengan penutup botol plastik.

同龄辅导员与其设计组组员正在讨论如何设计作品。